MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Muszyna znów pełna turystów. W weekend sądeckie uzdrowisko odwiedziły tłumy

NOWE
Muszyna znów pełna turystów. W weekend sądeckie uzdrowisko odwiedziły tłumy

Pijany jechał na hulajnodze elektrycznej. 30-latek dostał niemały mandat

Pijany jechał na hulajnodze elektrycznej. 30-latek dostał niemały mandat

Polecamy

Wypadek z udziałem motocyklisty w Sierakowskiej Hucie. Ranny nie wie, z kim jechał

Wypadek z udziałem motocyklisty w Sierakowskiej Hucie. Ranny nie wie, z kim jechał

Mubi Dub it Tuning Festival 2024. Program, bilety, atrakcje

NOWE
Mubi Dub it Tuning Festival 2024. Program, bilety, atrakcje

Powiat kartuski ma nowe logo promocyjne. Zarząd zatwierdził zwycięską pracę

Powiat kartuski ma nowe logo promocyjne. Zarząd zatwierdził zwycięską pracę