III Festiwal Truskawek Kaszubskich rozłożył się na gminnym stadionie. Były stoiska, prezentowali się wystawcy produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych. Ale najważniejsze sprawy działy się pod biało-niebieskim namiotem. Tam Łukasz Konik z wolontariuszami najpierw wymieszał składniki na ciasto naleśnikowe, po czym przygotowali konfiturę z 50 kg truskawek, następnie usmażyli ponad 800 naleśników, zawinęli w nich konfiturę i ułożyli wężykiem na wielkim stole.
Przed godziną 17 rozpoczęło się mierzenie, dodawanie, domierzanie, odmierzanie. I wreszcie komisja złożona z ekspertów ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Krzysztofa Szulborskiego i Andrzeja Ławniczaka oraz Rafała Nowakowskiego po wodzą Łukasza Konika dokonała pomiarów.
(więcej zdjęć i wideo - wkrótce)
III Festiwal Truskawek Kaszubskich w Chmielnie - atrakcje, konkursy, niespodzianki - ZDJĘCIA cz. 1
III Festiwal truskawki Kaszubskiej w Chmielnie - konkurs na kreację i danie z truskawką - ZDJĘCIA cz. 3, WIDEO
II Festiwal truskawek Kaszubskich 2017 - ZDJĘCIA, WIDEO - CZ. 1
II Festiwal Truskawek Kaszubskich w Chmielnie - konkurs im. H. Gruchałowej
Jest rekord Polski - 120 l koktajlu mleczno-truskawkowego powstało na II Festiwalu Truskawek Kaszubskich w Chmielnie 2017
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?