Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Idealne śniadanie na weekend. Drożdżowe rogaliki z czarnuszką i makiem. Ten przepis zawsze się udaje

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Rogaliki możesz podawać zarówno na słodko lub słono
Rogaliki możesz podawać zarówno na słodko lub słono Katarzyna Puczyńska
Świeże pieczywo o poranku to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Mamy dla Ciebie przepis z dokładnymi wskazówkami krok po kroku, jak upiec pyszne, drożdżowe rogale posypane czarnuszką lub makiem. Smakują wyśmienicie np. z masłem, dżemem lub twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem. Zobacz zdjęcia i wypróbuj nasz przepis. Polecamy!

Spis treści

Rogale - pomysł na śniadanie

Drożdżowe rogale, pachnące masłem i czarnuszką to najlepszy przysmak na śniadanie. Takie pieczywo smakuje świetnie zarówno z wędliną, serkiem, warzywami, jak i w słodkiej wersji z miodem czy dżemem.

Przygotowanie rogali jest bardzo łatwe, ale czasochłonne. Ciasto drożdżowe potrzebuje czasu, by wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Dzięki temu rogale są puszyste i delikatne.

Jeśli nie masz rano zbyt wiele czasu, przygotuj rogale dzień wcześniej. Rano podgrzej je kilka minut w piekarniku, a obudzisz domowników kuszącym zapachem świeżego pieczywa.

Ciasto drożdżowe nie jest trudne do wykonania. Pamiętaj o kilku prostych wskazówkach:

  • drożdże, jajka i mąką muszą mieć temperaturę pokojową,
  • mleko możesz podgrzać, ale nie zalewaj zimnych, wyjętych z lodówki drożdży podgrzanym mlekiem, bo mogą później "nie pracować",
  • gotowe ciasto zostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu,
  • po uformowaniu rogali, zanim wstawisz je do piekarnika, daj im jeszcze chwilę, by znów podrosły.

Proponujemy posypać rogale czarnuszką, która nada im jeszcze lepszego smaku i aromatu.

Przepis na rogale śniadaniowe

(porcja na 8 rogali, czas przygotowania: ok 1,5 godz.)

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 600 g maki pszennej
  • 40 g drożdży świeżych + łyżeczka cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 białka do posmarowania
  • czarnuszka lub mak do posypania

Jak zrobić rogale śniadaniowe?

Przygotowanie

  1. W małej miseczce utrzyj drożdże z łyżeczką cukru, aż staną się płynne.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę. Po środku zrób zagłębienie i wlej tam drożdże.
  3. W garnuszku rozpuść masło.
  4. Wybij jajka - białka osobno, a żółtka możesz wybić do miseczki po drożdżach.
  5. Wymieszaj żółtka i dodaj do mąki. Dodaj także cukier i sól.
  6. Wlej mleko i wymieszaj całość początkowo łyżką. Gdy ciasto się połączy zacznij wlewać masło i wyrabiać ręką.
  7. Wyrabiaj ciasto ok. 5 min. aż będzie miękkie i gładkie.
  8. Gotowe ciasto włóż do szklanej dużej miski i przykryj szczelnie folią spożywczą. Odstaw na minimum 30 min., aż podwoi swoją objętość.
  9. Podziel ciasto na dwie części. Każdą rozwałkuj na kształt koła i podziel na cztery części.
  10. Z każdego trójkąta zwiń rogalik. Gdy zrobisz osiem rogali, przykryj je ściereczką i odstaw na kilka minut, by znów podrosły.
  11. Białko roztrzep widelcem i posmaruj nim rogaliki.
  12. Wierzch każdego rogalika posyp czarnuszką lub makiem.
  13. Piecz w 180 stopniach ok. 15 min.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Idealne śniadanie na weekend. Drożdżowe rogaliki z czarnuszką i makiem. Ten przepis zawsze się udaje - Strona Kuchni

Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto