Czym jest Gastronom Dance?
Uczniowie z całego powiatu kartuskiego wpadają na różne nietypowe sposoby, by rozmawiać o ważnych tematach czy promować konkretne zachowania, zawody. Tego ostatniego podjęła się czwórka podopiecznych Powiatowego Zespołu Szkół w Somoninie, tworząc Gastrom Dance.
Jest to projekt realizowany w ramach regionalnego konkursu „Razem do zawodu”. Konkurs ma zainspirować uczniów do podjęcia pracy zespołowej nad wspólnym przedsięwzięciem, wykorzystującym wiedzę oraz umiejętności metodą projektu edukacyjnego.
Twórcy Gastrom Dance postanowili połączyć przyjemne z pożytecznym. Poprzez taniec starają się ukazać mistrzowskie podejście do zawodu kelnera.
- Zawsze podziwialiśmy występujące w filmach osoby i sztukę kelnerską. Nasz projekt pokazuje, że nie każdy może być mistrzem obsługi, a aby być profesjonalistą trzeba ćwiczyć i zwracać uwagę na szczegóły. Rynek pracy pokazuje, że nie trzeba być po szkole gastronomicznej, aby być kelnerem, co wpływa na jakość obsługi konsumenta. My jesteśmy przykładem uczniów dbających o prestiż w wykonywanym zawodzie - opowiada Maciej Patoka z zespołu Gastrom Dance.
Pokazy-niespodzianki
Swoje występy uczniowie zaprezentowali już w restauracji „Rondo” oraz kawiarni „Perełka” w Kartuzach, a także w restauracji „Jezioranka” w Ostrzycach. Filmy publikują też w mediach społecznościowych, by trafić do jak najszerszego grona odbiorców. I choć właściciele się ich spodziewają, niekoniecznie na taki pokaz gotowi są klienci...
- Miejsca naszego tanecznego show nie są zdradzane, ponieważ zależy nam na zaskoczeniu konsumentów. Spotkaliśmy się z ogromnym zainteresowaniem naszym projektem przez klientów poszczególnych punktów, a także osób interesujących się mediami społecznościowymi - dodaje Maciej Patoka.
Rozrywki z pewnością dostarczają niemałej, jak przystało na taki spontaniczny występ. Uczniowie starają się przy tym m.in. zachęcić innych do związania swej przyszłości z ukazywaną branżą.
- Skupiamy się również na promowaniu kierunku kształcenia w branży hotelarsko-gastronomicznej, nabywaniu umiejętności synchronicznej obsługi klienta, opanowaniu sztuki serwisu kelnerskiego, którego formę, styl i zasady warunkują: ubiór kelnerów, odpowiednia zastawa stołowa oraz umiejętności - wyjaśniają członkowie zespołu. - W naszym projekcie zaznaczamy również urozmaicenie ofert restauracji i promowanie lokalnych przedsiębiorstw oraz integrację zespołu klasowego, szczególnie w dobie pocovidowej.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?