Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

"Europejczyk wie, co je" - uczniowie ZSP podsumowali projekt

MD
Uczniowie ZSP w Sierakowicach podsumowali kolejny projekt realizowany w ramach europejskiego programu Leonardo da Vinci. "Europejczyk wie, co je" to projekt, w którym uczestniczyło 24 uczniów technikum.

W projekcie wzięła udział młodzież z technikum w zawodzie technik żywienia i gospodarstwa domowego oraz technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. W jego ramach uczniowie zgłębiali tajniki wykorzystania zdrowej żywności w produkcji potraw i przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym. Każdy uczestnik odbył miesięczne praktyki zawodowe w Niemczech, podczas których mógł doskonalić swoje umiejętności zawodowe i językowe.
Na podsumowanie projektu zaproszono wszystkie osoby zaangażowane w jego realizację m.in. dyrektor ZSP - Grzegorz Machola, dyrektor ZSZ - Krystyna Formela, (która przejęła obowiązki koordynatora po Marii Browarczyk) oraz nauczyciele i uczniowie. Przybyli też - dyrektor Zespołu Ekonomiczno-Administracyjnego Szkół - Jacek Mazur, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Sierakowicach- Irena Kulwikowska, dyrektorzy szkół powiatu kartuskiego oraz rodzice uczniów uczestniczących w projekcie.
Krystyna Formela podczas podsumowania przedstawiła krótką historię działań szkoły w projektach Leonardo da Vinci.
- Napisanie projektu i jego akceptacja nie są sprawą łatwą przy tak dużej konkurencji - podkreślała dyrektor ZSZ w Sierakowicach. - Wymaga czasu, kreatywności, wytrwałości i zaangażowania, szczególnie od koordynatora projektu. Jednak uczestnictwo w takich przedsięwzięciach przynosi wymierne efekty i daje satysfakcję jego twórcom. Oprócz umiejętności stricte zawodowych uczniowie nabywają cennych umiejętności społecznych, przydatnych w codziennym życiu, takich jak współdziałanie w zespole, poznawanie siebie, komunikatywność, tolerancja itp. Realizacja takich projektów, to także świetna promocja szkoły i możliwość pozyskania dodatkowych funduszy.
Podczas spotkania przedstawiono prezentację multimedialną, podsumowującą przebieg praktyk oraz osiągnięte rezultaty. Pokazano zdjęcia z miejsca kursów, fotografie zwiedzanych niemieckich miast i form spędzania wolnego czasu. Uczestnicy podsumowania obejrzeli też film pt. "Chemia w żywności", który zrealizowali uczniowie pod kierunkiem nauczycieli – Grzegorza Jacewicza i Agnieszki Kazimierczak.
Młodzież uczestnicząca w projekcie otrzymała prestiżowe certyfikaty Europass Mobilność. To międzynarodowe dokumenty potwierdzające nabycie umiejętności i kompetencji zawodowych, zwiększające atrakcyjność naszych przyszłych absolwentów na regionalnym i europejskim runku pracy.
W ramach propagowania zdrowej żywności przedstawiono różnorakie produkty spożywcze – również te niezdrowe. Wśród wartościowych, wymienionych w pierwszej kolejności, przeważały kosze z pięknymi jabłkami. Po zakończeniu uroczystości dziewczęta przebrane w zabawne stroje z owoców, wszystkim uczniom rozdawały jabłka. Gości natomiast zaproszono na poczęstunek złożony ze smacznych i oryginalnych potraw, przygotowanych przez uczniów-uczestników projektu pod bacznym okiem naszej mistrzyni, nauczycielki zawodu - Mirosławy Cyman.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto