MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny...
fot. maridav/1123rf.com

Dlaczego warto jeść chrzan? Wspomaga trawienie i odporność. Dodaj go nie tylko do wielkanocnego jajka. Jak zrobić domowy chrzan tarty?

Chrzan to naturalny antybiotyk

Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny antybiotyk ze względu na swoje silne właściwości antybakteryjne. Zawdzięcza je zawartej w nim synigrynie, która jest glikozydem siarkowym. W organizmie jest ona rozkładana do izotiocyjanianu allilu, który działa na bakterie, takie jak Escherichia coli. Dzięki temu chrzan zwalcza infekcje bakteryjne układu pokarmowego, ale też układu moczowego, a także zatrucia i infekcje górnych dróg oddechowych.

Zobacz również

Powiatowe obchody Dnia Strażaka w Kazimierzy Wielkiej. Co się będzie działo?

Powiatowe obchody Dnia Strażaka w Kazimierzy Wielkiej. Co się będzie działo?

W Zespole ds. Przyjaznej Edukacji jest Katarzyna Kulczyńska-Śróda

W Zespole ds. Przyjaznej Edukacji jest Katarzyna Kulczyńska-Śróda

Polecamy

Nie żadna Viagra. Zapomnij o problemach ze wzwodem. Postaw na tę dietę

Nie żadna Viagra. Zapomnij o problemach ze wzwodem. Postaw na tę dietę

Przychody firm zgodne z przewidywaniami lub większe. Raport Intrum

Przychody firm zgodne z przewidywaniami lub większe. Raport Intrum

Tu woda jest najczystsza. 9 najbardziej zachwycających plaż Europy

Tu woda jest najczystsza. 9 najbardziej zachwycających plaż Europy