Od kiedy jest pan kelnerem i dlaczego wybrał pan ten zawód?
Wybrałem ten zawód, ponieważ bardzo lubię kontakt z ludźmi, rozmowy na temat kuchni i samą branżę gastronomiczną.
Jaki pana zdaniem powinien być dobry kelner?
Podstawą w pracy każdego kelnera powinien być uśmiech oraz znajomość zasady "klient ma zawsze rację". Dobry kelner powinien znać podstawowe zasady obowiązujące przy serwowaniu dań. Ważne jest to, by potrafił rozmawiać z klientem i to nie tylko na tematy związane z pozycjami w menu. Musi znać również języki obce.
Przypomina sobie pan jakieś wpadki lub zabawne sytuacje w pracy?
W pracy kelnera zabawnych sytuacji nie brakuje. Przykładem takiej jest historia z żeberkami z metra, które serwujemy w restauracji Mulk. Klient przy zamówieniu poprosił, by żeberka były jak największe. Przynoszę porcję, która nie mieści się na talerzu, a gdy klient zobaczył jak jest duża zapytał, czy te żeberka zrobiliśmy z dinozaura. Odpowiedziałem mu, że dinozaurów już na Kaszubach nie mamy, ale kiedyś w pobliskim lesie spotkaliśmy jednego i teraz klonujemy go na zapleczu i tak przyrządzamy żeberka.
Co najbardziej lubi pan robić w wolnym czasie?
Moim hobby jest sport a w szczególności piłka ręczna. W wolnym czasie, po pracy, chętnie spotykam się i bawię z przyjaciółmi. Dużo przyjemności sprawia mi również czytanie książek, do moich ulubionych należy seria o Harrym Potterze.
Zagłosuj na Damiana Gronowskiego w plebiscycie Najlepszy Kelner Powiatu Kartuskiego 2012 - wyślij SMS pod nr 72355 o treści kelnertk.5
>> Dowiedz się więcej o plebiscycie na Najlepszy Lokal i Najlepszego Kelnera Powiatu Kartuskiego 2012
Jakie są wczesne objawy boreliozy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?