18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Cukiernia Markiza w Żukowie, zwycięzca plebiscytu Smakosz 2013 w kategorii cukiernia/kawiarnia

Bartosz Cirocki
Cukiernia Markiza w Żukowie - zwycięzca plebiscytu Smakosz 2013 w kategorii cukiernia/kawiarnia
Cukiernia Markiza w Żukowie - zwycięzca plebiscytu Smakosz 2013 w kategorii cukiernia/kawiarnia bc
Bogaty wybór, najwyższa jakość, wyborny smak i wieloletnia tradycja - to niektóre z atutów Markizy z Żukowa uznanej za Najlepszą Cukiernię w Powiecie Kartuskim w Plebiscycie "Dziennika Bałtyckiego" Smakosz 2013.

Zbliżające się święta to czas duchowych przeżyć, spotkań w rodzinnym gronie, miłych podarków, ale także wyjątkowych przyjemności dla podniebienia. Smakosze już ostrzą sobie apetyty na tradycyjne wigilijne potrawy, a także nieodłączne na świątecznych stołach słodkości. Zamiast, jak dawniej, poświęcać wiele godzin na odszukanie przepisów, zakupy składników, a potem mozolne przygotowanie ciast, można po swoje ulubione przysmaki wybrać się do cukierni.

- Przygotowanie ciasta w domu nie tylko wymaga czasu, ale też nie jest wcale tańsze niż gdy kupi się gotowe - mówi Roman Wenzel, współwłaściciel rodzinnej cukierni Markiza z Żukowa. - My kupujemy surowce po cenach hurtowych, indywidualna osoba zapłaci na za nie znacznie więcej, a gdy jeszcze doliczy prąd czy gaz, to w cukierni kupi swoje ulubione ciasto za tę samą cenę. W dodatku w domu zawsze może się coś nie udać, a u nas ciasto ma zawsze taki smak, jakiego klient oczekuje.

Właśnie cukiernię Markiza Czytelnicy "Dziennika Bałtyckiego" i Internauci serwisu kartuzy.naszemiasto.pl polecają najbardziej - nie tylko na Boże Narodzenie, ale przez cały rok. W Plebiscycie Smakosz 2013 uznali ją za najlepszą cukiernię w powiecie kartuskim. Doceniają świeżość i jakość jej wyrobów, zawsze wyborny smak, a także bardzo szeroki wybór, dzięki któremu każdy znajdzie swoje ulubione rarytasy.

Cukiernicy z Markizy przygotowują około 70 rodzajów ciast deserowych i pieczonych, ponad 20 różnych ciastek czy wielu ciasteczek. Dużym wzięciem cieszą się na przykład pączki z wiśnią, cała gama serników na czele z sernikiem babuni. Wiernych fanów ma drożdżówka przygotowywana codziennie nad ranem tak, by do sklepu trafiała jeszcze ciepła, czy będąca od początku w ofercie kokosanka. Na półkach pojawiają się też propozycje sezonowe - na Boże Narodzenie to m.in. tradycyjne pierniki, także w formie krajanki.

- Cały czas do oferty wprowadzamy nowe propozycje - mówi Adam Wenzel, współwłaściciel Markizy. - Wymyślamy, próbujemy, smakujemy i słuchamy opinii klientów, bo to one są dla nas najważniejsze.
W sezonie letnim w cukierniach Markizy skosztować można pysznych lodów własnego wyrobu z naturalnych komponentów. Chlubą firmy są jednak głównie przepyszne torty na wszelkie okazje. Można zakupić torty tradycyjne, wielopiętrowe, ale też oryginalne - takie ze zdjęciem oraz prawdziwe arcydzieła o wymyślnych kształtach.

- Jesteśmy w stanie zrobić praktycznie wszystko, co klient sobie zażyczy, wystarczy, że pokaże wzór na zdjęciu czy rysunku - mówi Adam Wenzel, współwłaściciel firmy. - Robiliśmy okręt wojenny, samolot, czołgi, quady, bryczki. Jednym z najbardziej oryginalnych był tort w kształcie kartuskiego kościoła. Ostatnio natomiast przygotowywaliśmy taki z sylwetką roznegliżowanej kobiety z podpisem "Życie się zaczyna po trzydziestce, ale tylko ze mną kochanie". Mamy przyrządy, które pozwalają odwzorować na torcie nawet najdrobniejsze szczegóły projektu.

Niepodważalnym atutem Markizy jest także jej bogata historia. Firma powstała bowiem w 1973 roku, w tym świętuje więc 40 lat istnienia.
- Moje całe życie to cukiernictwo, ciężki, ale ciekawy zawód - mówi Roman Wenzel. - Kształciłem się w zawodzie cukiernika w Gdyni, po szkole postanowiłem wybudować swój zakład. Prywatne przedsiębiorstwa nie były w tamtych czasach mile widziane, ale daliśmy sobie radę.

Firma zaczynała od zakładu produkcyjnego i dwóch cukierni w Żukowie - przy ul. Gdyńskiej i tzw. górnym rondzie. Ta druga na początku był drewnianą budką, potem na jej miejscu powstał murowany budynek, z czasem rozbudowany. 11 lat temu do sieci dołączyła cukiernia w pawilonie przy ul. Dworcowej w Kartuzach. W przyszłym roku właściciele planują otworzyć kolejny punkt, tym razem w Trójmieście. Ma tam być cukiernia, lodziarnia i kawiarnia.

Poza trzema firmowymi sklepami, cukiernia zaopatruje też wiele sklepów - m.in. w Kartuzach, Przodkowie, Baninie - oraz restauracje i sale bankietowe.
Przez wszystkie lata cukiernia zaskarbiła sobie zaufanie ogromnego grona klientów. Firma i jej właściciele zdobyli też wiele nagród i wyróżnień, jak Srebrny Krzyż Zasługi, Złoty i Platynowy Laur, Złota Odznaka im. Janka Krasickiego czy Nagroda Sucovia.

Właściciele, a także 24 pracowników i uczniów cukierni, serdecznie dziękują wszystkim za głosy oddane na nich w plebiscycie Smakosz 2013.
- Wszystkim naszym klientom, obecnym i przyszłym, życzymy także ciepłych, rodzinnych oraz oczywiście słodkich Świąt Bożego Narodzenia, udanej zabawy sylwestrowej i wszelkiej pomyślności w 2014 roku.

Cukiernia Markiza

Cukiernie:
Żukowo - ul. Gdyńska 63
Żukowo - ul. Gdańska 29a
Kartuzy - ul. Dworcowa 18c

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto