18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Cukiernia Alicja w Kiełpinie. Słodkie pyszności wprost do domu

Bartosz Cirocki
Cukiernia Alicja w Kiełpinie
Cukiernia Alicja w Kiełpinie bc
Lata doświadczeń, dbałość o najlepszy smak i najwyższą jakość, szeroki wybór czy miła i otwarta na oczekiwania klienta obsługa - to tylko niektóre z atutów wyróżniających Cukiernię Alicja, laureata drugiego miejsca w kategorii cukiernia/kawiarnia w plebiscycie "Dziennika Bałtyckiego” Smakosz 2013.

Rekomendacja Czytelników i zadowolonych klientów to najlepszy argument, by po słodkości wybrać się właśnie do Alicji. Każdy znajdzie to, czego oczekuje, bo cukiernia oferuje kilkadziesiąt gatunków codziennie świeżych ciast deserowych i wypiekanych.
- Specjalizujemy się w wypiekach domowych, przygotowywanych według tradycyjnych receptur, ręcznie i w małych blachach - zaznacza Anna Pakura, współwłaścicielka firmy.

Smakosze polecają świetne cztery rodzaje serników, finezję (znakomite ciasto z sucharami, kremem czekoladowym, przełożone biszkoptem i zalane żelem wiśniowym), czy pyszne ciasto cytrynowe (z lukrem i sokiem wyciskanym z owoców, nadającym mu kwaskowatego smaku).

Na wesela, urodziny, komunie, chrzciny, studniówki i inne okazje świetnym wyborem będą kiełpińskie torty. Tutejsi cukiernicy są w tym prawdziwymi mistrzami - stworzyli m.in. tort dziewięciopiętrowy czy taki ważący 50 kg.

- Robimy torty o dowolnych kształtach i wzorach, według pomysłu klienta, wkrótce będzie możliwość zamówienia również takich ze zdjęciem - zapowiada Anna Pakura.

Alicja proponuje także ponad 20 rodzajów ciastek sztukowych, na przykład pączki z różnymi nadzieniami na zbliżający się tłusty czwartek. Stałych miłośników zdobywają też wypiekane tu chleby: pszenno - żytni z ryżem oraz cebulowy.

Alicja jest otwarta na pomysły klientów i oferuje im wiele udogodnień. Ważnym z nich i unikalnym w tej branży jest dowóz wyrobów do domu na określoną godzinę, dzięki któremu można np. sprawić komuś oryginalną niespodziankę lub oszczędzić sobie kłopotu z odbiorem słodkości przygotowując spotkanie ze znajomymi.

W cukierniach są stoliki i kawa, można więc spędzić słodką chwilę lub odbyć spotkanie biznesowe. Latem dużą popularnością cieszą lody własnego wyrobu - w Kartuzach gałkowe, a w Kiełpinie też amerykańskie.

Firma Alicja w tym roku świętuje swoje dwudziestolecie. Zakładał ją śp. Henryk Gransicki, który po szkole cukierniczej i wielu latach pracy w innych zakładach, w 1994 r. zdecydował się wraz z żoną Ewą założyć własną działalność.

- Mama męża była znana z bardzo dobrych ciast, przygotowywała je dla całej rodziny i nie tylko, a mąż odziedziczył po niej talent i zamiłowanie - mówi Ewa Gransicka, współwłaścicielka cukierni. - Na początku wyroby sprzedawaliśmy tylko do sklepów, potem przy zakładzie otworzyliśmy mały sklepik, który cieszył się coraz większym zainteresowaniem.

Cukierni systematycznie przybywało klientów, dlatego właściciele rozwijali działalność - siedem lat temu otworzyli firmowy punkt w Kiełpinie, potem w Kartuzach, a od grudnia obecni są również w Gdyni, przy ul. Warszawskiej 60. W planach mają otwarcie kolejnej cukierni w Trójmieście. Poza tymi miejscami, wyroby Alicji zakupić można też w około stu sklepach w powiecie kartuskim i Trójmieście.

Cukiernia Alicja

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto