W piątek 28 października o godzinie 18.00 w kompleksie Wichrowe Wzgórze w Chmielnie odbyło się spotkanie z autorami książki oraz organizatorami projektu „Leksykon kuchni kaszubskiej” - Rafałem Nowakowskim i Rafałem Baranowskim. Spotkanie to skierowane było głównie do kucharzy, restauratorów, adeptów szkół gastronomicznych, gospodyń wiejskich oraz innych lokalnych producentów żywności, a także przedstawicieli ośrodków kultury zajmujących się kultywowaniem dziedzictwa Kaszub. Nie zabrakło przy tym osób, które po prostu hobbystycznie zajmują się gastronomią.
Znawcy kulinariów mieli okazję porozmawiać nie tylko o samej treści przygotowanej przez nich książki, ale też nieco o procesie jej powstawania oraz o całym projekcie. Było też trochę pytań od spragnionych wiedzy słuchaczy. Ponadto, jak przystało na de facto rozmowy o jedzeniu, nie zabrakło też i przepysznej strawy.
„Leksykon kuchni kaszubskiej” powstał na zlecenie Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Chmielnie.
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?