Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chmielno. Rozmawiali o powstałym dopiero co „Leksykonie kuchni kaszubskiej”

Maciej Krajewski
Maciej Krajewski
Było dużo o jedzeniu, a i strawy na miejscu nie zabrakło...
Było dużo o jedzeniu, a i strawy na miejscu nie zabrakło... GOKSiR Chmielno
W ostatni piątek października na Wichrowym Wzgórzu w Chmielnie spotkali się fani kulinariów. Na rozmowę z chętnymi przybyli bowiem Rafał Nowakowski i Rafał Baranowski, autorzy książki „Leksykon kuchni kaszubskiej”, powstałej na zlecenie chmieleńskiego Domu Kultury.

W piątek 28 października o godzinie 18.00 w kompleksie Wichrowe Wzgórze w Chmielnie odbyło się spotkanie z autorami książki oraz organizatorami projektu „Leksykon kuchni kaszubskiej” - Rafałem Nowakowskim i Rafałem Baranowskim. Spotkanie to skierowane było głównie do kucharzy, restauratorów, adeptów szkół gastronomicznych, gospodyń wiejskich oraz innych lokalnych producentów żywności, a także przedstawicieli ośrodków kultury zajmujących się kultywowaniem dziedzictwa Kaszub. Nie zabrakło przy tym osób, które po prostu hobbystycznie zajmują się gastronomią.

Znawcy kulinariów mieli okazję porozmawiać nie tylko o samej treści przygotowanej przez nich książki, ale też nieco o procesie jej powstawania oraz o całym projekcie. Było też trochę pytań od spragnionych wiedzy słuchaczy. Ponadto, jak przystało na de facto rozmowy o jedzeniu, nie zabrakło też i przepysznej strawy.

„Leksykon kuchni kaszubskiej” powstał na zlecenie Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Chmielnie.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto