Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bagietki, croissant i foie gras dla smakoszy. Kuchnia francuska według Taste Atlas. Zobacz 10 najpopularniejszych dań z Francji

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Kuchnia francuska stawia na jakościowe produkty, prostotę podania i zaprezentowanie umiejętności kucharza. Goście mają czerpać przyjemność z jedzenia nawet z powszechnie dostępnych składników. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć najpopularniejsze dania kuchni francuskiej.
Kuchnia francuska stawia na jakościowe produkty, prostotę podania i zaprezentowanie umiejętności kucharza. Goście mają czerpać przyjemność z jedzenia nawet z powszechnie dostępnych składników. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć najpopularniejsze dania kuchni francuskiej. 123rf.com/gregorylee
Kuchnia francuska to połączenie prostych składników z niewielką ilością luksusowych produktów. Liczy się przyjemność płynąca z jedzenia oraz odpowiedni proces gotowania. Reprezentacja Polski w piłce nożnej czwarty mecz na mundialu 2022 zagra z Francją. W związku z tym przyjrzeliśmy się najpopularniejszym daniom kuchni francuskiej wybranej przez czytelników serwisu Taste Atlas.

W skrócie

Taste Atlas to kompendium wiedzy na temat kuchni świata. Stronę stworzył chorwacki dziennikarz Matija Babić w 2018 roku. Autor wraz z czytelnikami tworzy rankingi porządkujące w jednym miejscu potrawy, restauracje i kuchnie świata. Między innymi pochylono się nad najpopularniejszymi potrawami kuchni francuskiej. Do oglądania meczu Polska-Francja w ramach mundialu 2022 zachęcamy do przyrządzenia polskich i francuskich przekąsek, np. bagietki z serem brie.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć najpopularniejsze dania z Francji według Taste Atlas

TOP 10 najpopularniejszych dań z Francji

  • Ratatouille – prowansalskie danie z warzyw na bazie cukinii, bakłażana, papryki, pomidorów i czosnku. Ratatouille może być jedzony jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa, np. pieczonego kurczaka.
  • Crème brûlée – tradycyjny deser z kremu przypominającego budyń waniliowy z charakterystyczną skorupką karmelizowanego cukru. Oryginalną nazwę można tłumaczyć jako „przypalony krem”.
  • Soufflé – suflet to jajeczny deser o delikatnej konsystencji. Lekkości nadają ubite białka, które napowietrzają jajeczną bazę. Suflety można podawać na słodko jako deser lub na wytrawnie w ramach kolacji. Najpopularniejszy jest suflet czekoladowy lub suflet serowy.
  • Foie gras – rodzaj pasztetu przygotowanego z otłuszczonej wątroby gęsi lub kaczek. Delikatna przystawka uważana jest za kontrowersyjną z racji karmienia zwierząt rurką na siłę, aby szybciej utyły. Foie gras najczęściej podawane jest z kromką bagietki i kieliszkiem białego wina.
  • Bisque – wyrazista w smaku kremowa zupa z owocami morza, śmietanki i odrobiną koniaku. Nazwa prawdopodobnie odnosi się do słów bis cuits oznaczający dwukrotne gotowanie. Współcześnie bisque najczęściej gotuje się z homara i krewetek.
  • Éclair – ciasto parzone przełożone śmietankowym kremem i oblane polewą czekoladową to jeden z klasycznych deserów kuchni francuskiej. Współcześnie eklery spotyka się w wielu wersjach, np. oblane różową czekoladą.
  • Makaroniki – bezowe ciastka nadziewane słodkim ganache. Delikatne wypieki o pastelowym kolorze uważane są za dowód artystycznego kunsztu cukiernika. Makaroniki są najpopularniejszymi ciastkami w Paryżu.
  • Baguette – najbardziej charakterystyczny wypiek pochodzący z Francji. W 2022 roku wpisany na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. Podłużne pieczywo z chrupiącą skórką i miękkim miąższem to symbol prostoty i zarazem umiejętności piekarza.
  • Quiche – wyjątkowy przysmak składający się z ciasta kruchego lub francuskiego wypełnionego masą z jajek, śmietany, serów, grzybów lub warzyw. Quiche serwowany jest na ciepło lub na zimno z sałatką.
  • Croissant – rogaliki z ciasta półfrancuskiego w kształcie półksiężyca. Maślane ciasto jest lekkie w środku i znakomicie smakuje do filiżanki czarnej kawy. Obecnie croissant nadziewany jest kremem pistacjowym, czekoladą lub konfiturą, np. malinową. O poranku do najlepszych francuskich piekarni (boulangeries) potrafią ustawiać się kolejki po kilka śniadaniowych rogali.

Francuskie sery

Trudno wyobrazić sobie francuską kuchnię bez serów. Dojrzewające i pleśniowe sery są kulinarną dumą. Prezydent Charles de Gaulle określił Francję krajem 300 serów. Jednak smakosze serów doliczyli się ich ponad 1000. Wliczane są w to różne gatunki serów i ich wersje smakowe. Wśród nich można wybrać swój ulubiony zestaw do deski serów. Na przykład można podać camembert, roquefort i comté z bagietką, konfiturą z czereśni i winogronami.

Jakie są dania kuchni francuskiej?

Kuchnia francuska to także kolebka cienkich naleśników crêpes. Małą ilość ciasta dokładnie rozprowadza się na patelni, a następnie przekłada świeżym masłem, konfiturą pomarańczową, dżemem, rozpuszczoną czekoladą, świeżymi owocami lub ubitą śmietaną. Innym rodzajem naleśników są galettes wykonane z mąki gryczanej i faszerowane wytrawnymi składnikami, np.:

  • smażonymi grzybami,
  • sadzonym jajkiem,
  • obsmażonym bekonem.

Z kuchni francuskiej wywodzą się też palmiery, czyli ciastka z ciasta francuskiego obsypane cukrem kryształem. Spotykane są też wersje z nadzieniem cynamonowym. Ich forma kojarzy się z uchem świni lub liśćmi palmy.

Czytaj także: Od tacos po cheeseburgera. Taste Atlas odkrywa uliczne przysmaki. Oto TOP 11 najpopularniejszych dań street food

Ser i ziemniaki według Francuzów

Wbrew pozorom kuchnia francuska ma wiele prostych dań na bazie ziemniaków. Na przykład klasyczna zapiekanka gratin dauphinois składa się z ziemniaków, boczku, śmietanki i startego żółtego sera. Innym kremowym daniem jest aligot, czyli purée ziemniaczane doprawione startym ząbkiem czosnku, śmietanką i roztopionym żółtym serem tomme. Danie jest wysokokaloryczne, jednak smakuje wyjątkowo w zimowe wieczory z kawałkami pieczonej kiełbasy. Ziemniaki są także składnikiem pożywnej sałatki nicejskiej, która nadaje się na lunch.

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Bagietki, croissant i foie gras dla smakoszy. Kuchnia francuska według Taste Atlas. Zobacz 10 najpopularniejszych dań z Francji - Strona Kuchni

Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto