Dlaczego wybrała pani akurat zawód kelnera?
Z gastronomią jestem już związana od 19 lat. Praca z ludźmi jest sympatyczna, ciekawa i nigdy się nie nudzi. Jeśli po obiedzie widać, że klienci są zadowoleni i uśmiechnięci, to my również jako obsługa tacy jesteśmy.
Jakimi cechami powinien odznaczać się dobry kelner?
Przede wszystkim powinien dbać o wygląd - dobrze, ale nie przesadnie zaczesane włosy, nienaganny strój. Powinien być zadbany i schludny, odznaczać się wysoką kulturą osobistą, elegancją oraz zachowywać dyskrecję.
Pamięta pani jakieś śmieszne wydarzenia związane z kelnerowaniem?
Przez lata pracy różne rzeczy się wydarzyły. Kiedyś kroiłam tort weselny, który posiadał kilka pięter, a że nie jestem zbyt wysokiego wzrostu, to kawałek zamiast na talerzu wylądował gdzieś ponad głowami gości.
Co lubi pani robić w wolnym czasie?
Interesują mnie przede wszystkim ciekawostki kulinarne. Lubię także śledzić nowinki internetowe jeśli chodzi o dekorację wnętrz i wystrój sal. Często podpatruję też, jak to wygląda gdzie indziej - po tylu latach pracy w takiej branży człowiek to po prostu lubi.
Zagłosuj na Anetę Philipp w plebiscycie Najlepszy Kelner Powiatu Kartuskiego 2012 - wyślij SMS pod nr 72355 o treści kelnertk.4
>> Dowiedz się więcej o plebiscycie na Najlepszy Lokal i Najlepszego Kelnera Powiatu Kartuskiego 2012
Strefa Biznesu: Rewolucyjne zmiany w wynagrodzeniach milionów Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?