Przepis na mazurek wielkanocny. Jak zrobić krok po kroku?
Przepis na mazurek wielkanocny Magdy Gessler
Najważniejsze w przyrządzaniu mazurka wielkanocnego jest idealny kruche ciasto. A do jego przyrządzenia - jak mówi Magda Gessler - są ugotowane na twardo żółtka. Takie kruche ciasto nada się nie tylko na mazurek wielkanocny, ale będzie miało uniwersalne zastosowanie.
Składniki na kruche ciasto do mazurka wielkanocnego Magdy Gessler:
- 4 ugotowane żółtka
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 300 g mąki
- łyżka lodowatej wody
- szczypta soli
- skórka starta z cytryny
Przepis na mazurek - przygotowanie:
Wykonanie kruchego ciasto do mazurka wielkanocnego Magdy Gessler
Żółtka przecieramy przez drobne sito. Dodajemy cukier, masło i mąkę. Do tego łyżka lodowatej wody i szczypta soli. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny. Szybko wszystko zagniatamy, zawijamy i wkładamy do lodówki co najmniej na dwie godziny.
Na wierzch mazurka kładziemy wszytko, co uważamy za stosowne. Magda Gessler proponuje na przykład masę marcepanową i sos różany.
Zobacz naszą galerię!
Sprawdź inne wielkanocne przepisy:
- Jak zrobić mazurek wielkanocny według Magdy Gessler - przepis krok po kroku
- Przepisy na Wielkanoc: Schab w boczku z ziołami
- Ciasta na Wielkanoc - przepisy. Każdy może je zrobić!
- Jak przygotować mazurek królewski na Wielkanoc? [przepis]
- Przepis na jajka faszerowane na wielkanocny stół
- Jak pomalować jajka na Wielkanoc? Sposoby na pisanki [porady]
Temat aborcji wraca do Sejmu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?