Spis treści
Spotkanie autorskie - kuchnia wegańska i poezja
Spotkanie autorskie odbyło się przy stolikach, goście słuchali i próbowali przy herbacie specjałów takich jak kulki mocy oraz pasta z zielonego groszku na autorskim wypieku.
- Jestem odkrywaczem fenomenu życia, a gotowanie to jedna z moich licznych pasji - mówił o sobie na przywitanie Gwidon Hefid, osobowość wałbrzyska, którą z uwagi na mnogość pasji trudno zaszufladkować jako literata, fotografa, podróżnika, czy socjologa.
Gwidon Hefid wydał do tej pory 7 książek, ta najnowsza to prawdziwa emanacja jego osoby - wolnej duszy o wielu pasjach. To swoisty poradnik z autorskimi przepisami, zdjęciami potraw przygotowanych przez pana Gwidona okraszony wieloma dodatkami o charakterze poradnikowym oraz ciekawostkami od cytatów ekspertów z zakresu kuchni roślinnej po aforyzmy znanych postaci.
Spotkanie z autorem tej nietuzinkowej publikacji wprowadziło jej odbiorców za kulisy powstawania przepisów potraw w oparciu o jego nowe doświadczenia zdobywane podczas podróży, np. nauki gotowania w Nowym Jorku. Czasami ostateczna wersja przepisu rodzi się podczas wieloletnich prób i testowania kolejnych receptur. Również nazwy potraw mają swoje historie i wiążą się z nimi anegdoty.
Gwidon Hefid jako gawędziarz celebrujący zarówno pisanie, jak gotowanie i fotografowanie przekazał w ręce czytelników nie tylko kompendium sprawdzonej wiedzy o kuchni roślinnej, ale też książkę ładnie wydaną, ciekawie złożoną i zawierającą tematy do przemyśleń oraz podstawową wiedzę o zasadach etycznych wegan ze szczyptą własnej autorskiej poezji.
Ta książka pozwoli początkującym podróżnikom kulinarnym poznać wiele nowych smaków dzięki wypróbowanym przepisom i produktom dostępnym w naszej okolicy, do tego podczas własnych wprawek nie zrujnują domowego budżetu.
"Poezja smaku", czyli poezja, czy smak? Co warto o niej wiedzieć
- Książka "Poezja smaku" to "cegiełka", cały dochód z jej sprzedaży przeznaczony jest na cele statutowe fundacji Uważność Bycia;
- zawiera dziesiątki przepisów - to kompletne zróżnicowane menu roślinne - od propozycji śniadaniowych przez chleb, dania obiadowe i zupy po desery, ciasteczka, koktajle oraz przekąski oraz dodatki;
- To konstruktywny dialog z prawidłami polskiej kuchni, której ikony jak rosół, krupnik, smalczyk, kotlety, kutię, czy szarlotkę potrafi przystosować do wymogów wyłącznie roślinnych;
- Swojskie knedle, kluski, pulpety i makarony przetykane są tu bardziej egzotycznymi potrawami jak domowe sushi, czy ratatuj.
- Widać tu wpływ różnych kuchni, często twórczo przekształcone i kompilowane;
- Propozycje dań uzupełniane są sugestiami stosowania koktajli i ziołowych mieszkanek w formie naparów. Nie brakuje tu wskazówek do odpowiedniego przygotowania ziół do spożycia;
- nie brak tu dodatków rodem z dekalogu "chwastożerców" np. takich bomb witaminowych jak pokrzywa
- Autor łamie stereotyp nudnej kuchni roślinnej pełnej wyrzeczeń. Serwuje przepis na roślinną pizzę i vegeburgery
- Książka dosmaczona jest aforyzmami, poezją Gwidona Hefida, cytatami ikon kuchni ogólnie i kuchni roślinnej w szczególności
- Dla eksperymentatorów są tu prawdziwe smakołyki jak kulki mocy, czy chipsy pokrzywowe.
Z ostatniej strony:
To nie tylko książka, to pasja przelana w słowa, ubrana w zdjęcia, owiana smakowitością. Połączenie przepisów kulinarnych z białą poezją jest posunięciem wartym uwagi, choćby z racji na niecodzienność takowego zamysłu. A gdy ponadto uwzględnić aspekt praktyczny – wszak publikacja dotyka jakże ważnego współcześnie obszaru zdrowej diety, to nasuwa się następujący wniosek: tę książkę nie tylko warto przeczytać, warto do niej wracać i korzystać z tu opisanych roślinnych receptur.
Do tej nietypowej i ciekawej pozycji książkowej z pewnością jeszcze wrócimy, jej autor podzielił się z nami ciekawostkami na temat powstawania autorskich receptur inspirowanych podróżami i odkrywaniem kuchni w różnych zakątkach świata.
Kto nie był na spotkaniu, może poznać i zamówić tę nietuzinkową publikację.
http://gwidonhefid.eu/index.php/kulinaria
Zobaczcie zdjęcia z wałbrzyskiego spotkania z Gwidonem Hefidem.
Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?