Międzynarodowy konkurs gastronomiczny w Somoninie - trwa przygotowywanie potraw

Od wczesnego ranka w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie odbywa się Międzynarodowy Konkurs Gastronomiczny. Młodzi adepci kucharstwa przygotowują dwie potrawy - z ryb i owoców morza. Zwieńczeniem całego dnia będzie bankiet, podczas którego zwycięzcy otrzymają nagrody.

W tej chwili reprezentanci siedmiu krajów: Francji, Łotwy, Szwecji, Węgier i Polski dwoją się i troją, żeby potrawy wyszły jak najlepiej i zadowoliły podniebienia członków międzynarodowego jury. Polskę reprezentują uczniowie Zespołów Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie, Kościerzynie i Somoninie.
- Łącznie z zagranicy mamy 15 osób, w tym siedmiu uczestników biorących udział w konkursie i międzynarodowe jury - mówi Elżbieta Świętoń - dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie. - Przez ostatnie dwa dni ciężko pracowaliśmy, żeby przygotować szkołę do tego wydarzenia. Trzeba było przeorganizować zajęcia lekcyjne, no i zaopatrzyć obie kuchnie w potrzebne produkty.
W szkole już przy wejściu widać poruszenie. Nauczyciele pilnują, żeby pozostali uczniowie zachowywali się w miarę cicho i nie przeszkadzali tym, którzy na wyższych piętrach walczą o laury w tak prestiżowym konkursie.
Przypomnijmy, jego inicjatorem jest Olivier Roellinger, światowej klasy restaurator. Jest to trzeci etap tego konkursu, dwa z nich odbyły się we Francji i uczestniczyli w nich profesjonalni, doświadczeni mistrzowie kuchni. W polskim etapie konkursu prezentują się młodzi adepci sztuki kulinarnej, którzy dopiero uczą się zawodu.
- Nerwy, trema są zawsze, mimo że mamy już spore doświadczenie w organizacji różnych wizyt międzynarodowych - kontynuuje dyrektor. - W tej chwili, poza konkursem, gościmy też ośmioro uczniów z Grecji, którzy w naszych zakładach i firmach odbywają praktyki międzynarodowe.
W ramach partnerstwa strategicznego, również delegacja ZSP w Somoninie przebywała w Grecji, a już niedługo, latem, kolejna 20-osobowa grupa wyjedzie na praktyki zagraniczne.
- Z uwagi na wciąż rosnącą ilość kontaktów zagranicznych i współpracy z wieloma krajami, staramy się o akredytację szkoły międzynarodowej - wyjaśnia Elżbieta Świętoń. - Pozyskanie akredytacji znacznie uprościłoby wszelkie procedury i pisanie projektów, ale też wzrosłaby ranga i prestiż szkoły - dodaje dyrektor.
Póki co, na rangę szkoły pracują uwijający się w kuchniach uczestnicy konkursu. O 17 bankiet i wręczenie nagród. Zwycięzców będzie trzech i to oni pojadą na uroczystą galę do Paryża.

Lucyna Puzdrowska

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3