Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

IX Festiwal Potraw Kaszubskich - Kaszebscze Jestku - przepyszne dania na udekorowanych stołach FOTO

(J.S.)
IX Festiwal Potraw Kaszubskich - Kaszebscze Jestku skusił miłośników dobrej kuchni do wycieczki do Ostrzyc, do kulinarnej stolicy Kaszub. Z ryb, drobiu, wołowiny, z dyni, kaszy manny i owoców kucharze mniej i bardziej doświadczeni wyczarowali niezwykłe potrawy pełne smaku, kolorów i związane z tradycją. Pojawili się goście z Pucka, Chojnic, Gdyni, Kościerzyny.

W kulinarnym festiwalu wystąpiły gospodynie z kół gospodyń wiejskich z Koloni, Długiego Krza i Gnieżdżewa, kucharze z podmiotów gastronomicznych - Oaza Zdrowia Wichrowe Wzgórze z Chmielna, Centrum Rekreacji U Stolema, uczniowie szkół gastronomicznych z ZSP w Przodkowie, ZSP w Sierakowicach i ZSP w Somoninie, Powiatowy Zespół Szkół nr 1 w Kościerzynie i Powiatowe Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku, Zespół Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych w Gdyni, Zespół szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Chojnicach.
Osobno rywalizowały osoby niezrzeszone - Dorota Wolska, Katarzyna Lis, Stefania Konkel, Ewelina Pobłocka, Danuta Miotk, Małgorzata Mejna,
Była też Agroturystyka Gościna z Kościerzyny i Bernadka Puzdrowska z Ostrzyc.

Wszyscy przygotowali kaszubską potrawę, licząc na trofea - Złotą, Srebrną i Brązową Łyżkę oraz nagrody.
Gości zabawiali mistrzowie - Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Mariusz Gachewicz i Kazimierz Żołnowski - opowiadając o wyrobie białej kiełbasy, placuszkach serowych z owocami, piekąc smakowitą karkówkę. Nikt głodny z Ostrzyc nie wyjechał.

Kapituła Dobrego Smaku w składzie: przewodniczący – prof. Piotr Palich z Akademii Morskiej w Gdyni, prof. nadzw. Mirosław Boruszczak z Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku, dr Tomasz Studzieniecki z Akademii
Morskiej w Gdyni, dr Jacek Hałaczkiewicz z Akademii Morskiej w Gdyni, Bogdan Donke, wiceprezes Zarządu Oddziału Pomorskiego Polskiej Izby Turystyki przyznała następujące miejsca:

Kategoria szkoły gastronomiczne
I miejsce i „ZŁOTÔ ŁËŻKA ” – Powiatowy Zespół Szkół Nr 1 w Kościerzynie
II miejsce i „STRZÉBNÔ ŁËŻKA” – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach
III miejsce i „BRONZOWÔ ŁËŻKA” – Powiatowe Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku
WYRÓŻNIENIA i „ZELONÔ ŁËŻKA” – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie
WYRÓŻNIENIA i „ZELONÔ ŁËŻKA” – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Chojnicach
WYRÓŻNIENIA i „ZELONÔ ŁËŻKA” – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie
WYRÓŻNIENIA i „ZELONÔ ŁËŻKA” – Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni

kategoria koła gospodyń wiejskich
I miejsce i „ZŁOTÔ ŁËŻKA ”– Kółko Rolnicze KGW w Gnieżdżewie
II miejsce i „STRZÉBNÔ ŁËŻKA” – KGW w Koloni
III miejsce i „BRONZOWÔ ŁËŻKA” – KGW „Marzebionci” Długi Kierz

kategoria podmioty gastronomiczne

I miejsce i „ZŁOTÔ ŁËŻKA ” – Centrum Rekreacji „U Stolema” Ostrzyce
II miejsce i „STRZÉBNÔ ŁËŻKA ” – „Wichrowe Wzgórze” Chmielno
III miejsce i „ BRONZOWÔ ŁËŻKA” – Agroturystyka „Gościna” Kaliska-Kościerskie
WYRÓŻNIENIA i „ZELONÔ ŁËŻKA” – Agroturystyka „Piec Chlebowy” Ostrzyce

kategoria osoby indywidualne
I miejsce i „ZŁOTÔ ŁËŻKA” – Ewelina Pobłocka z Lisich Jam
II miejsce i „STRZÉBNÔ ŁËŻKA” – Katarzyna Lis z Długiego Krza
III miejsce i „BRONZOWÔ ŁËŻKA” – Danuta Miotk z Długiego Krza
WYRÓŻNIENIA i „ZELONÔ ŁËŻKA” – Dorota Wolska
WYRÓŻNIENIA i „ZELONÔ ŁËŻKA” – Małgorzata Mejna
WYRÓŻNIENIA i „ZELONÔ ŁËŻKA” – Stefania Konkel

Nagrody dla uczestników festiwalu ufundował Gminny Ośrodek Kultury w Somoninie oraz Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Gdyni.
Patronat honorowy nad festiwalem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Krzysztof Jurgiel.
Puchar za I miejsce oraz statuetki na II i III miejsce dla kół gospodyń wiejskich ufundowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W imieniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Agencji Rynku Rolnego nagrody wręczał Krzysztof Jaszczak, dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego – .
Organizatorem IX Festiwalu Potraw Kaszubskich „KASZËBSCZÉ JESTKU” był Gminny Ośrodek Kultury w Somoninie

>>> Tak gotowano na VIII Festiwalu Kulinarnym Kaszebscze Jestku w Ostrzycach w 2015 roku

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto