Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jarmark Kaszubski Stężyca 2013. Najlepsze desery i przetwory z truskawek [ZDJĘCIA]

Bartosz Cirocki
Wręczenie nagród w konkursie na Najlepszy Deser i Najlepszy przetwór z Truskawek
Wręczenie nagród w konkursie na Najlepszy Deser i Najlepszy przetwór z Truskawek bc
Jarmark Kaszubski w Stężycy tradycyjnie wyłonił najlepsze przetwory i desery z truskawek. W konkursie o puchar starosty kartuskiego zwyciężyły pierogi z Gościńca Malinówka oraz konfitury z gospodarstwa agroturystycznego Zofii Smardz.

Konkurs z truskawek, czyli sztandarowego produktu tradycyjnego Kaszub, jak co roku towarzyszył jarmarkowy Kaszubskiemu w Stężycy. Spośród zgłoszonych rarytasów kapituła musiała wybrać najlepsze, co jak przyznał Artur Michna, krytyk kulinarny przewodniczący kapitule, zajęło dwie godziny.

>> Jarmark Kaszubski w Stężycy 2013 - zdjęcia stoisk

- Braliśmy pod uwagę przede wszystkim truskawkowość smakołyku, czyli to, czy faktycznie są tam truskawki i czy ich smak nie jest zagłuszony przez dodatków przemysłu spożywczego - tłumaczył Artur Michna.

W kategorii deser drugi raz z rzędu zwyciężył Gościniec Malinówka w Krzesznej. Przed rokiem uznanie zyskały przygotowane przez jego właścicieli naleśniki, tym razem pierogi z truskawkami.

- Przygotowanie jest proste, używamy mąki wrocławskiej, jajka wiejskiego, soli i wody przegotowanej, zagniatamy wszystko rękoma, wałkujemy i wycinamy krążki, a do tego dodajemy truskawki pokrojone na cztery części z łyżeczką cukru i sklejamy palcami - tłumaczą Iwona i Dariusz Sikorscy, właściciele Gościńca Malinówka. - To niby proste, ale trzeba dużo zaangażowania i serca, aby przyrządzić je dobrze. Na jakość i smak wpływa też używanie produktów wysokiej jakości od okolicznych producentów, w naszym gościńcu innych nie stosujemy.

>> Jarmark Kaszubski Stężyca - zobacz zdjęcia i laureatów z 2012 roku
Trzeci raz w gronie laureatów Jarmarku Kaszubskiego w Stężycy, tym razem jako zwyciężczyni w kategorii przetwory, stanęła Zofia Smardz, która przygotowała dwie wersje konfitury z truskawek - z dodatkiem płatków róży i kwiatów czarnego bzu. Właścicielka gospodarstwa agroturystycznego w Krępkowicach w gminie Cewice ma też na koncie m.in. Zielone Serce Pomorza za autorski produkt, czyli pikantną musztardę z jabłek do mięsa, wędlin i serów.

- Jest tutaj duża konkurencja i trudno wymyślać coś nowego, ale warto eksperymentować - mówi wykonuje je w swoim gospodarstwie agroturystycznym Wszystkie przetwory wykonuję w go. - Wpadłam na pomysł, aby do konfitury z pysznych truskawek kaszubskich dodać płatki dzikiej różny, a w drugiej wersji kwiaty czarnego bzu. To proste, podczas smażenia dodajemy utarte w makutrze płatki róż lub kwiaty, a potem do słoików.

Jarmark Kaszubski w Stężycy - konkurs na deser i przetwór z truskawek

Deser truskawkowy

1. Pierogi z truskawkami - Iwona Sikorska - Gościniec Malinówka
2. Deser z truskawek - KGW Paczewo
3. Rogaliki pychotka - Grażyna Wolsztyniak - Zgorzałe

Najlepszy przetwór truskawkowy

1. Konfitury truskawkowe z płatkami róż oraz kwiatami czarnego bzu - Zofia Smardz z Krępkowic
2. Kompot z truskawek - KGW Paczewo
3. Konfitura truskawkowa z jagodami - KGW Lisie Jamy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto