Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania przypada 8 listopada i został ustanowiony w 2007 r.
- Z tej okazji uczniowie klas I-III, dzieci z oddziału przedszkolnego oraz punktu przedszkolnego „Ognik” wraz z nauczycielami i rodzicami przygotowywali w klasach różne zdrowe i pożywne smakołyki - przekazała Małgorzata Szadkowska z SP w Koloni.
Wcześniej uczniowie przynieśli potrzebne akcesoria: kubki, tacki, łyżeczki, talerzyki, noże, miksery, galaretki, fartuszki i inne. Od rana każda z klas przygotowywała różności - owoce, warzywa, galaretki z owocami, koktajle, koreczki, kanapki, surówki i sałatki, soki oraz budynie o różnych smakach. Następnie na holu szkolnym uczniowie przy pomocy nauczycieli i starszych kolegów zrobili stoiska z napojami, kanapkami, deserami, przystawkami.
Po takich przygotowaniach zaprosili na poczęstunek dyrektora, nauczycieli, rodziców, pracowników szkoły oraz koleżanki i kolegów z klas starszych. Nie zapomnieli o umyciu rąk przed posiłkiem. Śniadanie było wyśmienite, smaczne, zdrowe i kolorowe.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?