Od kiedy jest pan kelnerem i dlaczego wybrał pan ten zawód?
Ma 25 lat, z branżą gastronomiczną jestem związany od sześciu. Zaczynałem jako amator, chciałem spróbować czegoś nowego, ten charakter pracy bardzo mi się spodobał, więc postanowiłem związać z nią przyszłość. Ukończyłem kursy doszkalające w zawodzie barman-kelner, kurs dekoracji stołów, a przez dwa lata odbywałem praktyki zawodowe pod okiem Mistrza Polski Barmanów. Najfajniejsze w tej pracy jest to, że można poznawać nowych ludzi.
Jaki pana zdaniem powinien być dobry kelner?
Dobry kelner to osoba, która do każdego zamówienia dokłada w gratisie swoje serce. W tym zawodzie ważne jest profesjonalne podejście do klienta i umiejętność sprawienia, że gość czuje się w restauracji jak w domu. Dobry kelner traktuje swojego gościa jak przyjaciela i dba o to, by wyszedł z lokalu zadowolony.
Pamięta pan jakąś śmieszną sytuację bądź wpadkę w pracy?
Nasz zawód ma to do siebie, że bywa w nim mnóstwo sytuacji i miłych, i zabawnych, a czasem też mniej przyjemnych. Bardzo miło wspominam wesele Polki i Szweda, które obsługiwałem. Uroczystość była niewielka, bo tylko na 9 osób, ale pan młody wygłosił tak piękną przemowę, że do dziś ją pamiętam. Co do wpadek, kiedyś pewien klient wstając nie zauważył mnie, uderzył tacę i wylałem mu wodę na plecy. Na szczęście zdarzenie obrócono w żart, a klienci wyszli z lokalu bardzo zadowoleni.
Co robi pan w wolnym czasie?
Moje hobby to sport i motoryzacja. Interesuję się również zwierzętami.
Zagłosuj na Damiana Dudkowskiego w plebiscycie Najlepszy Kelner Powiatu Kartuskiego 2012 - wyślij SMS pod nr 72355 o treści kelnertk.14
>> Dowiedz się więcej o plebiscycie na Najlepszy Lokal i Najlepszego Kelnera Powiatu Kartuskiego 2012
Pensja minimalna 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?