>> Smakosz 2015 - więcej o plebiscycie
Rozmowa z Danielem Hinzem, właścicielem Baru & Pizzerii U Daniela w Baninie
Skąd pomysł na prowadzenie baru - pizzerii?
Aż trudno uwierzyć, że zaczynałem od małej budki z szybkimi przekąskami, którą potocznie nazywano barem. Stąd wzięła się również sama nazwa tego lokalu. Tak właśnie było, jednak od początku wiedziałem, że chcę się spełnić w gastronomii. Działalność rozpocząłem w 2002 roku, a po trzech latach z małej budki powstał skromny domek z drewna – stali klienci wciąż wspominają ciepło tamtejszego kominka. Prawdziwa pizzeria powstała w 2008 roku i w tym momencie jest to już miejsce dość znane w naszej okolicy. Nasza rodzinna firma powstała z zamiłowania do gotowania i chęci dzielenia się tym co najlepsze z innymi ludźmi. Chciałem stworzyć wyjątkowe miejsce, takie, do którego warto wracać. Miejsce, w którym każdy z gości może cieszyć się smakiem. Nasze motto brzmi: „aby wszyscy, którzy wchodzą jako goście, wychodzili jako nasi przyjaciele”.
Czym wyróżnia się Państwa lokal na tle innych?
Nasza pizzeria wyróżnia się przede wszystkim prostotą i swojskim klimatem, a także rodzinną atmosferą. Jednakże to, co najbardziej wyróżnia nas wśród konkurencji, to ogromne porcje serwowanych dań.
Jakie pozycje z karty - pizzę lub inne dania - cieszą się największą popularnością?
Największą popularnością cieszy się pizza firmowa, która jest w naszej karcie od samego początku istnienia pizzerii. Jest prosta i smaczna: szynka, pieczarki, ser i oregano. Jeśli chodzi o inne dania, to ewenementem naszego baru jest placek po cygańsku - to duży placek ziemniaczany, polany obficie gulaszem mięsno – warzywnym, podawany wraz z zestawem świeżych surówek. Nasi klienci cenią sobie również kotlet de volaille - można go spotkać praktycznie w każdym barze czy restauracji, jednak u nas ma on niepowtarzalny smak.
Co zakład szczególnie poleca?
Szczególnie polecić możemy przede wszystkim jedno z dań regionalnych, mianowicie śledzia po banińsku. Jest to śledź solony, zamarynowany w zalewie octowo - cebulowej, potem podawany w śmietanie z przyprawami i warzywami, z ogórkiem i świeżymi ziemniakami. Oprócz tego naszą specjalnością są pierogi domowej roboty. Dużą popularnością cieszą się pierogi z jagodami lub truskawkami oraz kapustą i grzybami.
Jaki klimat i wystrój panuje w pizzerii?
Wystrój odznacza się nowoczesnością. Rozbrzmiewa u nas zawsze przyjemna muzyka, która wprowadza klientów w pozytywny nastrój. Obsługa jest miła i uprzejma, zawsze witamy gości z uśmiechem.
Co jest największym wyzwaniem w działalności gastronomicznej?
Ze względu na to, że w naszej miejscowości powstała w ostatnim czasie spora konkurencja, najtrudniejsze jest utrzymanie prestiżu oraz zadowolenia klienta na najwyższym poziomie. Mimo wszystko, cały czas zachowujemy przyjemność z wykonywania naszej pracy.
Bar & Pizzeria U Daniela w Baninie
Podstawowe informacje:
adres: ul. Lotnicza 34, Banino 80-297
godziny otwarcia: maj-wrzesień w godz. 10 -22, październik-kwiecień w godz. 10 - 21
telefon: 58 351-29-27
strona internetowa: www.barudaniela.pl
organizacja imprez zamkniętych: tak, do 80 osób
dodatkowe informacje: ogródek letni przy lokalu, plac zabaw dla dzieci, menu dziecięce, obok ukochane przez dzieci i dorosłych lody włoskie
>> Dowiedz się, jak zagłosować na Restaurację Roku w Powiecie Kartuskim 2015 i sprawdź aktualne wyniki
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?